26

Re: Czech TT 2008

foto ze sobotního tréninku před zatáčkou u Jabloňáku...

27

Re: Czech TT 2008

ČEST JEJICH PAMÁTCE!                                                                                                                                  Ale pokud bylo v tomto případě  z jakýchkoliv důvodů otáleno s pomocí zraněným ze strany traťáků,nebo záchranné služby,tak si myslim,že je to závažné selhání traťového personálu...Jenže co jsem viděl,tak oba byli rozbití hodně a nebylo v silách doktorů je udržet při životě ;-(                                                                                                                                                 lulu:když se to nebude rozebírat,příště stejná chyba může přijít znova a to by určitě nikdo nechtěl....

28

Re: Czech TT 2008

když jsme u toho tak by mě zajímalo co udělají pořadatelé pro to aby se to neopakovalo

Hořice jsou super a každý rok 2x přijedu na závody. Vždy jsem odjížděl šťastnej a spokojenej

29

Re: Czech TT 2008

Čest jejich památce....co jiného dodat - je to závodění na přírodní trati.....
¨
To freerider : jak se tady nese , tak za tím byla patrně jezdeká chyba ( snad spolujezdkyně sad ) , tak nevím, co proti tomu mohou pořadatelé dělat....

30

Re: Czech TT 2008

Je to tragický,ale hold i s tou nejhorší věcí se musí počítat,že se může někdy přihodit.
Na TT  zemřeli desítky závodníků a pořád je o ní obrovský zájem z řad jezdců, i když vědí  jaké riziko podstupují.
I přes tuto nešťastnou událost,věřím,že se závody v Hořících budou konat i nadále a nějaká média a bulvár nám může políbit šos.

31

Re: Czech TT 2008

Při sobotním dopoledním tréninku jsem se stal svědkem poruchy, která postihla Marušku Zachovalovou na náměstí u pošty. Její  ČZ Walter 350 zkrátka odmítla pokračovat dál. Maruška tvářila dost nešťastně. Nakonec se jí podařilo závadu odstranit. S pomocí traťových komisařů nastartovala a vrátila se na trať.
Fotografie zachycující tuto drobnou  příhodu nejsou přiliž kvalitní, přesto jsem je chtěl v pondělí poslat Zachovalovým. Mezi diváky měli mnoho příznivců a obdivovatelů.
V neděli jsem v Hořicích nebyl, protože jako katol. farář mám služební povinnosti. Zpráva o tragické nehodě  p. Zachovala a jeho dcery mne zastihla večer, právě ve chvíli, když jsem fotografie stahoval do počítače a připravoval odeslání. Už je však nemám komu poslat ?..
Na oba budu pamatovat při zítřejší mši ????.  R.I.P.

P.S.
Některá média odbývají celou tragickou událost poukazem na jezdeckou chybu posádky. Víme, že Zachovalovi nebyli přece žádní zelenáči a závodili taky pro radost. A pokud snad k nějaké chybě došlo, pak za ní nestála nezkušenost nebo nějaká nerozvážnost. Svou roli mohlo sehrát i nedělní počasí. Černá kožená kombinéza, přilba, rukavice, vysoké boty  a neskutečné vedro. To dá každému pořádně zabrat a může způsobit krátkodobou ztrátu koncentrace. Tak jako všichni, kteří nejezdí jen v tričku a v kraťasech, o tom za dlouhá léta ježdění na motorce vím své. Jeden můj známý si ustal v příkopě, jen proto, že si v horku lehce pootevřel hledí a do přilby mu vletěl nějaký hmyz.. Kdo však ví a dokáže posoudit to, co předcházelo případné ?chybě?za ?Stašovým esíčkem ? ?
Možná, že se tyto spekulace někomu mohou zdát nemístné, ale chtěl se jen ztotožnit se všemi, kteří odmítají povrchní a  nepřesné zprávy o tragické smrti Zachovalových.

LH FZR

32

Re: Czech TT 2008

Aby bylo naprosto jasno, tak na jakékoliv pochybení ze strany zdravotnického personálu ani pořadatelů nebylo nikým ze zůčastněných poukázáno a věřím, že ani přispěvatelka marka45 neměla, svým nepříliš šťastně zformulovaným příspěvkem, nic takového v úmyslu.
Bohužel taková neštěstí se stávají a nemyslím, že kdokoli z pořadatelů nebo záchranářů mohl udělat víc než udělal.

Take It Easy !!!

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /mnt/data/accounts/a/amkhorice/data/www/www/forum/include/parser.php on line 738

33

Re: Czech TT 2008

prosím, abyste nebyli jako ty TV štáby a novináři

na závody si vzpomenou pouze v případě, že se potřebují napít krve
nehodu viděli pouze traťoví komisaři, kteří stáli v oné zatáčce
ani oni ale nemohli přesně popsat příčinu
zřejmě vše proběhlo asi takto

oni mají side na pravé straně
zatáčka na výjezdu ze Stašova esíčka, je vpravo
tedy M vyrovnávala průjezd

po této zatáčce následuje rovina
a zřejmě M se brzy přemístila z vozíku do pozice směrem na motorku

v tom momentě se side postavila na dvě kola a pokračovala ze silnice směrem k ochranné barieře,
která i tam je z velkých jutových pytlů, které jsou naplněny měkkým materiálem
pytle jsou opřeny ještě o oplotenky před stromy

"I" se zřejmě snažil vyhnout barieře, ale zachytil ji vlastně až na samém jejím konci
tedy první kontakt posádky byl do bariery, i když jen částečný, jako by si o ní "škrtli"
to jenom soudruzi novináři napíší a řeknou suše, že narazili do stromu
a ty si milý posluchači a čtenáři pod tím představ co chceš
"vždyť to je jejich práce"....=(

odtud pak byl sidecar i s posádkou kataplutován už mimo barieru

obě těla se zastavila o OBLOŽENÝ strom
bohužel náraz obou byl do míst, kde je lidské tělo nejvíce zranitelné

pokud se stane taková to tragedie na nějakém  podniku jakéhokoliv druhu
prst "spravedlnosti" ukazuje na pořadatele

už i tady se někdo ptá co s tím pořadatel udělá
už se taky rozviřují pochybení pořadatelů..dokonce i lékařské služby


u toho zásahu byla hlavní lékařka závodu osobně
a pak i lekář který měl poblíž službu
oba dva patří ke kapacitám ve svém oboru

a bojovali hlavě o život "I", jelikož tam byla ještě šance

boj ale nakonec prohráli i lékaři

pro veteránský sport, pro závody v Hořicích je to obrovská tragedie
je velmi těžké zde psát, že i toto se při závodech motocyklů může stát

na silnicích v běžném provozu se denně zabíjejí lidi
ale nepoukazuje se na viníka

pořadatelský sbor v Hořicích, vynakládá nejvíc financí právě do zabezpečení

kdo z vás chodí do Hořic na závody aspoň 5 roků, MUSÍ sám vidět, jak přibývá ochranných prostředků
bariery...záchranné sítě

tato zabezpečení se dávají především do nejrizikovějších míst
tedy do zatáček na nájezd a na výjezd
ale nejenom tam
máme toto vše zadokumentováno
to je pouze vysvětlení pro ty, co budou ukazovat na pochybení pořadatelů

Naposledy upravil: Larry.AMK (23.06.2008 08:38:43)

34

Re: Czech TT 2008

V Hořicích jsem po dlouhých letech nebyl, protože jsem z vážných důvodů závodění zanechal a radši to ani nechtěl vidět. Ale vím, že pořadatelé nemohou za nic. Trať je zabezpečena nejlépe v republice, zdravotní služba funguje na sto procent, o čemž mohu po svých dvou pádech hovořit. Ilja i Maruška byli skvělí jezdci a proto si myslím, že vše byla skutečně obrovská nešťastná souhra náhod. Třeba jako když zpěvák Tesařík z YoYo Bandu upadl ve Stromovce na kole a zabil se. Jako když herec Nekuda uklouzl na schodech a zemřel po pádu. Vinit kohokoli, i spolujezdkyni z chyby, je nešťastné.
Na druhou stranu je pravda, že celé české veteránské hnutí se strašně rozšířilo a potřebuje odbornou diskuzi, o kterou ale nikdo nemá zájem. Myslím tím činovníky Autoklubu. Ovšem se smrtí v Hořicích to nemá nic společného.
Trať Zatáček je nejhezčí v Evropě, ale obávám se, že se blíží doba, kdy se motocyklový sport přemístí pouze na dromy či letiště. Ztratí tím svůj půvab, ale obávám se, že až zestárne naše generace, až zestárne Larry, Sodomek, můj kamarád hasič od věže a další, nebude už nikdo, kdo by tento těžký boj dál bojoval.
Odchod Ilji je pro veteránský sport nesmírná ztráta,  byl v polovině osmdesátých let u zrodu. Odchod Marušky je snad ještě horší. Pořád vidím, jak sama opravila motor Waltra. Vždycky se jí líbil Jirka Hejl, který se na cesťáku před pár lety zabil. Třeba se spolu potkají...
Tenhle rok bude od včera už jen hodně smutný.
Vašek Svoboda

35

Re: Czech TT 2008

Larry, k tragické nehodě může dojít i tak, že spadneš a zůstaneš ležet na cestě... zabezpečení se opravdu hodně zlepšilo a každej ví, že hezčí závod u nás není. Trať není bezpečná, to není žádná a nehody jsou i na dromech a při blbé náhodě to dopadá viz Kato, ale kdo nechce akceptovat míru rizika, ten nestartuje. Mnoho a mnoho let se nestalo nic vážného jezdci - ne nehodou -  a jednou to přijde a jsou to zrovna oni. Je jasné že I kdyby si měl vybrat, jestli shnít v domově důchodců, tak volba jasná, zemřel tím čím žil a každý to ví. Zahynul závodník, no tak se jede dál. Bohužel smrtí M to celé nabývá jiný rozměr, i když o ní platí asi to stejné. Určitě není troufalé říct, že ji každý měl rád a každý ji obdivoval. Celé dohromady je to velmi tragické, myslím že jejich anděl strážný v tom hicu prostě musel pozvednout hlavu, aby se napil... a na chvíli od nich odvrátil zrak. Protože se tím nedá nic dělat, doufám, že se s nimi budeme moct rozloučit všichni a každý rok už bude jiný, protože nebude možné nevzpomenou jejich památku. Takže - nezapomeneme a není to kec.

36

Re: Czech TT 2008

no tak jsme s Vaškem (zdravím) mysleli ve stejné okamžiku asi podobně.. Někde jsem viděl napsáno "My víme, že na nás čekají - a oni vědí, že přijdeme" . Tož tak to je.

37

Re: Czech TT 2008

Řekla bych, že je zbytečné na někoho házet vinu, když už jim to nepomůže.
VZPOMÍNÁME NA VÁS.....
Tázlerovi

38

Re: Czech TT 2008

Co se stalo mi řekl Honza Bednář když jsem stál s natočenou motorkou a čekal až nás pustěj na trať, nejdřív sem mu nerozuměl a potom jsem tomu nechtěl věřit, nechci tomu věřit ani teď je to hrozný.... bohužel Hořice jsou nebezpečný a nyní se to tragicky potvrdilo - skvělej zkušenej pilot  v úseku kde se jede relativně pomalejc - a stejně se stane taková tragédie- nevim nevim jakto s Hořicema dopadne, za 25 let co se Klasici respektive veteráni jezděj se nic takovýho nestalo (pokud nepočítám Tondu Pražáka kterej ale snad havaroval v důsledku infarktu a na ten taky umřel, nikoli na následky pádu...), představa že se může něco podobnýho stát znovu je příšerná....

Jenom malá poznámka ke hnití v domově důchodců - myslim, že Ilja měl ještě tak 20 let závodění před sebou, o Marušce ani nemluvím - 27 je fakt moc brzo ...
- těsně před závodem jsem jel okolo nich a Marušku zdravil - nebyl čas na vykecávání - Ilja hulákal : " Mařeno dělej oblíkej se, za chvíli jedem ..."  ted už vím, že to bylo naposled ce jsem Marušku s Iljou viděl.....
tak znovu snad až někdy tam nahoře....
Sbohem Maruško
Sbohem Iljo

Petr Cimburek

39

Re: Czech TT 2008

Vrátil jsem se dnes v poledne z Francie a byl to první ročník veteránských závodů v Hořicích,který jsem musel vynechat. To co se stalo,je velká tragédie ,spojená s nešťastnou souhrou náhod. Obviňovat jezdce nebo pořadatele je nesmysl! Hořická trať je zabezpečena velice dobře a jezdci dobře vědí do čeho jdou. Každá závodní trať je nebezpečná. Navíc se to stalo v relativně pomalém úseku,který je obložený záchranou bariérou.Ti lovci senzací z novin a televize sice dělají svou práci,ale jsou to hyeny.Nejhorší je,že pokud něco vůbec napíšou o závodech,je to většinou o tragických haváriích.Jinak je závody vůbec nezajímají. Byl to letos pro závody v Hořicích smolný rok,který bohužel vyvrcholil tragicky. Věřím,že se Hořické závody pojedou dál a příště bude určitě líp! Přejeme si to všichni,kteří máme závody rádi. Tragický odchod M.Zachovalové a I.Zachovala je veliká ztráta. Čest jejich památce!

                                                                                                             Pavel Novák

40

Re: Czech TT 2008

v AMK Hořice, se zrodila myšlenka, že Marie a Ilja budou mít svůj pomník v Hořicích
aby byli aspoň tak s námi při závodech

zřejmě sem umístím číslo konta, na které budete moci přispět nějakou částkou

pořadatelé už začali ve svých řadách vybírat první peníze


můžeme se pobavit, kam by bylo nejvhodnější pomínk postavit

myslím, že nejvhodnější místo by bylo před bránou do depa, vedle  sochy motocyklového závodníka
než přímo na místě samém
u depa by byli blíže s námi

Naposledy upravil: Larry.AMK (23.06.2008 14:07:12)

41

Re: Czech TT 2008

Ahoj Larry, velmi dobrá myšlenka.

Ingredients of Motorcycle: Truth...Tradition...Rebellion...Blood...Sweat...Tears.

42

Re: Czech TT 2008

S tím pomníkem je to moc dobrá myšlenka. Ještě se vrátím k příspěvku pana Cimburka. Hořice jsou nebezpečné ale myslim, že jsou o mnohem více zabezpečené než třeba Dvůr, nebo jiné přírodní okruhy u nás viz. letos Ostrava. Hořice měli jenom smůlu. Je podle mě blbost uvažovat o zrušení. Každý jezdec ví do čeho de. Neumím si představit, že by se nejeli hořice a jela se naprosto tragicky zabezpečená Ostrava, nebo i třeba Dvůr a jiné přírodní okruhy u nás,kde na zabezbečení tratě nedávají takové prostředky. Tento rok byl pro závody v Hořicích tragickej. Snad za rok bude líp.

43

Re: Czech TT 2008

Ve 3.00 jsem se vrátil unavenej z Maďarského C.E.C. a stejně mi to nedalo abych se  na netu nepodíval na výsledky ČTT... Je to krutá tragédie!Přesně tak,s tím pomníkem je to dobrá myšlenka... Rád přispěju. Čest jejich památce!

44

Re: Czech TT 2008

chci všem , kdo sem napsali nějaké slovo poděkovat, s jakým citem se zde vyjadřují
je opravdu velmi těžké hledat vinu...zda tu..nebo tu...ač je třeba i pravdivá
i v této chvíli jsem jsem rád, že se zde neobjevil nikdo takový, jako v diskuzi na Novinkách
kde bylo 2x otevřeno forum na toto téma
nejenom, že bylo napsané se spoustou chyb a polopravd, ale pak také některé příspěvky lidí....
obě diskuze byly pak uzvařeny

45

Re: Czech TT 2008

Pomník samozřejmě podporuju. S tím nebezpečím- samozřejmě že každej ví do čeho jde a doufá, že se nic nikomu nestane, souhlasím i s tím že v rámci možností jsou Hořice maximálně zabezpečené - bohužel nikdy to není dost ..... v hořicích jsou mnohem nebezpečnější místa kde se jede podstatně rychlejc .... 
jenom chci říct, že se mi těžko smiřuje s myšlenkou kterou je tu možno číst : "to se na závodech stává"   veteránský závody jsou hlavně o radosti z jízdy na starejch motorkách na starejch tratích a skvělejch lidech okolo - tahle událost nám tu radost nadlouho vzala......

46

Re: Czech TT 2008

Příjemný den přeji pokud to je vůbec možné :(Asi každý kdo se okolo veterámů a závodění"motá" je otřesen zprávou s tragické nehodě otce a dcery Zachovalových!

ČEST JEJICH PAMÁTCE.

I já se připojuji a souhlasím s myšlenkami , které se zde objevují a podporují jak vlastní zavodění na překrásném okruhu v Hořicích tak i se zbudováním důstojného pomníku této tragické události a hlavně "Zachovalovým"..
Je to určitě bezvadná  myšlenka ,kterou každý rád podpoří!
Co se týká výběru místa pro umístění  tak každý kdo jej znali vite ze nikdy v campu neprebývali ze vzdy meli "sve" misto - depo  mimo camp...za "kaplickou"...kde jste vzdy Zachovalovi nasli pokud nebyli na zavodni trati.Proto osobne davám toto místo k debatě  ... nebo místo jakémkoliv důstojném a významném prostoru bezprostředně u trati ,kde byl jejich "druhy domov"...

47

Re: Czech TT 2008

Jenom malá poznámka ke hnití v domově důchodců - myslim, že Ilja měl ještě tak 20 let závodění před sebou,

.... No samozřejmě, to byl příměr mnou nadnesený pro lepší pochopení. Samozřejmě llju jsem obdivoval dlouho, jak vodil Jawu, ale za dědka jsem ho samozřejmě neměl smile

48

Re: Czech TT 2008

Pořád slyším dvě hlášky.
Marušky oblíbené: smrt dvoutaktům.
A Iljův komentář k Tourist Trophy, která běžela u Kobliha na televizi: Tohle jsou pánové ty správný silniční závody a né to ježdění po dopravním hřišti který nám přináší Cardion AB motoracing.
Nikdy nezapomeneme Průšáci

49

Re: Czech TT 2008

S dovolenim sem taky neco postnu.. Do Horic jezdim velmi rad bohuzel zrovna tento CTT jsem vynechal ale na zatackach sem byl.. chtel jsem jen poukazat na slabou aktivitu zahrane sluzby kdy sem cetl ze nejaka holka se na to divala a ze sanitka k mistu prijela az po dojedi zavodu a odjeti safety caru.. ze za nedalekou doktorkou pribehl nejaky poradatel a rikal ji o tom a ze chvilku stala venku a pak si sedla do sanitky a pak teprve vyjeli asi po 7 minutach po teto tragedii.. kdyz se bojuje o zivot tak je kazda vterina cenna.. ono prece se da mavnout bilim praporem a vyjet i pred safety carem.. tuto zkusenost jsem nabil i pri zatackach kdyz muj stryc spadl a zustal lezet na svahu.. take chybeli 2 kola do cile a cekal az odjeli zbytek zavodu, odjel safetycar, dojela dodavka s nalozenyma motorkama a teprve pak jsem videl jak jede sanitka pro nej... IMHO kdyby to bylo rychlejsi nic by se nestalo.. stryc na tom nastesti nebyl tak spatne takze to az tak moc nevadilo.. ale u nasich oblibencu Zachovalovych by to mozna cenu melo.. nevim tezko rict.. Nevim jak by to zdravotni zvladli chlapci z jinama ale treba ve Starem Meste je po okruhu asi 6 sanitek a pokud vim tak na zatackach byly 3.. (mozna sem nejake vynechal ale urcite je tam vic moznosti kde stat oproti St.Mestu)

Cest jejich pamatce.. Nikdy nezapomeneme R.I.P
Mimochodem nezapomente na cerne prouzky na vasich motorkach..

Rad prijedu opet za rok se podivat.. Tomas

50

Re: Czech TT 2008

no tomáši na zatáčkách je taky 6 sanitek a z toho 2 krát ARO
no a k tomu bílému praporu, dal by se použít pokud bys měl 100% jistotu, že ho všichni jezdci znají a budou respektovat, což dle své zkušeností nemohu potvrdit, protože někteří z nich nerespektují ani žlutý respektive pruhovaný prapor viz loňské zatáčky a hromadná havárie na oleji na druhém úseku